Sunday, February 27, 2011

Tutorial buat menu bar.

Salam readerss.
Ada beberapa orang kat kolej dok request tutorial cemana nak buat menu bar tu. Hehe. Bukan pandai sangat. Aku buat pun setelah ditegur oleh Abang MatNagger dalam entri hari tu.

#1
Buat button yang macam taste korang dekat memana. Macam aku , aku buat dekat picnik jea. Nak cepat. Gunala ukuran yang macam korang nak.

#2
Pastu upload la kat mana-mana untuk dapatkan url dia, okayyy ? Macam aku , aku upload jea kat photobuacket , sebab aku ada account dia. Teehee :D
#3
Lepas dah  upload semua , korang bolehlah start proses tu ye. Dashboard > Design > Add gadget > HTML/JavaScript

#4 
Lepas tu , amik kesemua url image yang korang upload tadi & tepek kat ruang gadget yang korang baru letak tadi. Letak jea semua. & jangan lupa untuk adjust space antara dorang sama yang macam korang nak.
Korang jangan save lagi. Biar jea dulu camni. Okayyy ? Dont worry.

#5
Part ini. Ramai yang tak tahu apa fungsi Edit Pages kat atas ni. Masa ni lah nak guna. Okayy , sekarang korang boleh ikut ini.
Dashboard > Posting > Edit Pages
Korang boleh la tekan New Page untuk berapa banyak pun menghikut keperluan citarasa korang okayy ? Lepas dah selesai , korang tekan la Publish Page & dia akan keluar macam bawah ni. Masa ni , korang tekan la Blog Tabs & Save and Publish.

Blog korang akan jadi camni bila korang view blog. Apesal pelik sangat en ? Mana benda yang korang buat cantik cantik penat penat tadi tu ? 

#6
Okayy. Kan aku tak bagi korang save HTML yang korang buat mulamula tu kan ? Ni la gunanya. Korang tekanlah blog tabs korang tu.
Contoh la , macam if korang tekan tutorial , dia akan keluar dekat adress bar tu link kan ? Copy link tersebut dan letakkan dekat HTML korang tadi.

Repeat step ni untuk kesemua Tab yang korang decide nak letak tu. Leapas dah siap , korang boleh configure smula Pages yang korang buat tadi & remove jea. Remove okayy ? Tade pape jadi punya. Percayalahh.


Lepas remove , korang boleh lah view blog korang yang dah cantik tu :)


Tadaaaaa !
 Kan dah cantikk ? Tade dah Blog Tab yang tadi tu :) 

Payah ke ? Sorry la.
Selamat mencubaa :) 

PS : Penat betul nak terangkan ni :p

SURAT TERBUKA

PER : LEPAK CHILL RILEX DI BLOGGER PERAK.

Merujuk kepada perkara di atas , saya Nabila Shah pemegang kad pengealan bernombor 92XXXX-XX-XXXX ingin membuat laporan berkaitan dengan lawatan saya ke Blogger Perak.

2. Saya telah melepak di Blogger Perak selama berapa jam pun tak tahu. Sedar sedar sudah pukul 0237 pagi. Pelbagai aktiviti yang diadakan disana. Contohnya , sesi tag mengetag. Teka teki dan sebagainya.

3. Saya bersama lagi dua orang rakan saya yang dijumpai di BP juga telah berjaya menempatkan diri di dalam kumpulan The Ribens iaitu Aten serta Muna. Fadil adalah orang yang bertanggungjawab menubuhkan kumpulan ini. 

4. Sepanjang perkhemahan saya di sini. Banyak yang saya dapat. Selain memenangi 2 daripada 3 teka teki. Saya juga telah berjaya menembusi talian follower hangat Aten yang ke 150. Tahniah kepada diri sendiri. Selain memenangi sebuah entri. Saya juga menerima chokichoki serta kereta Maibi*bak kata Fadil* hasil daripada kejayaan daripada teka teki itu tadi.

5. Berikut saya sertakan Lampiran entri daripada Aten yang sweet ini. 
Lampiran A
6. Segala kerjasama daripada pihak tuan untuk membaca entri ini sangalah dihargai. Sekian. Terima Kasih.

PS : Dah lupa cara nak tulis surat rasmi.

Thursday, February 24, 2011

SAYA SUKA AWAK

Hello peeps. Sorry sebab lame dah tak update. Yelahh , busy sesangat. Tambah pulak seminggu dua ni asyik sakit jea. Okayyy okayyy. Lepak chill tarik nafas kejap.

Ni nak cerita ni. Okayy okayy. Aku baru jea lepas balik from study group tadi & singgah jap dekat Pusat Pelajar tadi tengok bola Malaysia vs Pakistan. Congratssss. 2-0. YEAYYY !
Tapi itu bukan ceritanya. Aku jumpa klon Safiq kot. Safiq weh ! Ni dah second time aku jumpa dia. & dia pakai baju yang sama masa first time aku jumpa dulu. O yeahh , cool betul lah. Sama cute jea cam safiq. Awww.
To youu yang muka macam Safiq tu ,
Taw tak muka you tu macam Safiq ? Seriously kot. Im nabila. Nama you apa eh ?  Tak kisah la you kerja kat Auntie Anne's pun. Tak kisah la you sama tinggi ngan Safiq pun. Tak kisah la bile bile I jumpa you, you asyik pakai baju kuning tu. Tak kisah semua tu. Jom kawin nak tak ? Teehee :D 
Okayyy. Chill la Nabila oii. Jangan obses la. Final dah nak dekat ni. Isnin ni ada Pre-Final.
Okayy , korang doakan aku ye for final ni. Aku akan cuba update. Tambah tambah untuk tutorial tu. Tapi kena tunggu ada masa la. Sebab aku sangat sangat busy sekarang. Terima kasih :).

Oh lupe pulak. Doakan untuk Keyrul jugak eh , dia ada operation la esok. Semoga cepat sembuh ye :).

PS : Baru lepas cakap ngn Mr Wolfie. Hey dearr , HB yaww.

Sunday, February 20, 2011

#MatNagger : Segmen bersama Nabila Shah

Februari 14 hari tu aku ada join contest MatNagger ni.
Untuk info , tekan sini.


So , dah tiba masa blog aku di review oleh beliau.
Segmen bersama Nabila Shah. Hehe. Boleh baca kat sini ye.

Klik untuk gambaran sebesar gajah.
Terma kasih laaa sesangat ye. MatNagger suka entry pasal hipokrit tu. Yeayyy.
Pasal No.5 tu , noted. Suda dibina pun. 
Tadaaaaaaa.


So , cemana ? Okayy tak ? 
Jom reramai pegi blog MatNagger ni. Blog dia banyak information taw !

PS : Tutorial & review tu still under construction.

Friday, February 18, 2011

Hypocrite : Stop la weyyy.


Yeaaahhh. Hipokrit.
Hidup dalam dunia ni macam macam benda yang kita tak sangka jadi kn ?
Kadang kadang kita tak sangka yang kita hidup keliling manusia yang hirpokrit.
Kadang kadang kita tak sedar pun yang kita sebenarnya hipokrit jugak. Kan kan ?
Dahla , stop being hypocrite kot. If tak suka cakap tak suka.
Tak payah la sayang sangatt macam tatang minyak yang penuh.
Dah la. Stop la semua ni. Kita sesame berubah yerr kawankawan !

Minggu ni pnuh dengan drama , emosi , air mata. Haishhh. Dah macam drama swasta kot. Tah la. Mungkin tekanan exam kot. Aku pun dah makin sibuk. Mungkin akan jarang update blog kot. Macam yang korang tengok kat atas tu. Bape hari jea lagi pun nak exam.

Esok aku jadi guider dekat ICT Exhibition , Kolej Matrikulasi Pulau Pinang. Jemput la datang yerr. Meh aku guide korang kat situ.

PS : Entry tah pape je. Pale dah berat sangat ni. 

Tuesday, February 15, 2011

#NOTE : DIAM


Ada tak aku mention dalam post before ni suruh buat macam biasa & macam tade apeape yang jadi ?
Tapi , tadi aku baru jea dengar ada orang dok cakap balik isi post before ni. Jangan la nak ejekejek orang pasal post tu la.Yess , aku pun macam budakbudak je nak larilari dari korang. Its not like that , it just aku tak suka bila jadi camni.

& yesss , aku tau semua orang tak perfect.
& yesss , aku tau aku tak hebat. Bukan golongan bangsawan mahupun elit.

& thanks , baca blog aku.
& thanks , review lagi sekali untuk aku dengar.
& thanks , sebab buat aku rasa teruk.

& thanks Wany , for the advice.

& tolong la sangatsangat. Tolong dont mention any part of the post tomorrow

PS : Rasa cam esok isnin jea.

#NOTE : MAAF

NOTE TO A FRIEND.
 Mate , im sorry.
IM SORRY. Aku tak tau angin apa merasuk aku minggu ni. Aku tak tau aku pasaipa.

Mate , aku tau kau akan skodeng blog aku yang tak seberapa ni. 
Oleh itu , sila senyum sepanjang entri ini. Sediakan juga tisu.

& yesss , aku agak marah tadi. Lebih kepada terasa.
& yesss , aku juga tada sebarang mood untuk bergurau tadi.
& yesss , mungkin juga aku akan cepat marah , terasa & sewaktu dengannya seminggu dua ni.
& yesss , aku dah tau ini mungkin terjadi. Yelahh , dekatdekat minggu exam ni.

& thankss , sebabb mintak maaf. Aku takde credit nak reply.
& thankss , for the attention. For the advise. For the time we spent togather.
& thankss , for your sincerity. For everything.

This is not the end. Unless , you nak end it up. Aku pun mintak maaf sesangat.
Seriousss gila , aku memang terasa habes punyalahh. Tak tipu. Rasa macam nak nanges kot.
Aku tak harap benda ni panjang kot. So , buat macam tade ape dah la.
& 1 more , if kau yang datang bilik aku tolong bukak lampu dan tutup tingkap tadi. Thankss a lot.

PS: Ada nota hijau dekat dinding , 'TQVM. Sorry ganggu kau'.

Monday, February 14, 2011

AIZAT'S ATTACK

INI ENTRY BERGAMBAR

Okayy, last nite Aizat came to my college. & as expected , memang sagat havoc kot.
Aizat kasi gegar KMPP la semalam.
After habis jea show , dia terus pegi sign autograph. But we all sesangat la excited pegi tunggu dekat backstage , padahal Aizat dah pun turun dekat tangga depan. Tetibe jea kitorang tunggu kat backstage. So , kitorang tak dapat la jumpa Aizat.

Instead of this ,
Credit to : Md Husni Mj

We get this , 
& this ,

Coz this is exactly happen on the other side ,
Credit to : Azzam
yang buat album khas dengan caption 'Untuk sesiapa yang tak dapat bergambar  dengan Aizat'
Sengal jea =.="  

Gambar ni ambil masa video presentation kitorang ye.
Sila muntahh okayy.

O yesss , video presentation kalah okayy ! Nemind. We tried our best. & choir Negeri 2 dapat 2nd kot. Bangga gila ah ngan korang.

PS : Ada ahli band Aizat kena tarik rambut after show. HAHA.

Thursday, February 10, 2011

AIZAT AMDAN MELAMPAU

SALAM READERS :) ADA KE ?
TAKPE LAH.

GUYS , AKU TERSANGATLAH BUSY MINGGU NI.
Tersangat okay ?

Plus , tenet kat kolej ni macam tak tau nak cakap la.
Lembab sesangat. Sesangat kot.

Sabtu ni ada kuliah ganti.


Okayy , Aizat coming to my college on Friday !
YEYEH ! Aizat Amdan yawww !
Semangat Aizat melampau lampau.

Bersawang dah blog aku ni.

PS : Hari ni terlupa nak makan T___T

Monday, February 07, 2011

#GEGAR 1000 BLOG OLEH BEN ASHAARI

Woot woot !
Ben Ashaari buat gegarr gegarr la. Rasa nak runtuh pulak kat sini.
Sape nak rasa gegar jugak , boleh tekan sini ye ?


SAYA SOKONG DUNIA BLOG dan SAYA SUKA KERANA SAYA MINAT MENULIS DAN MEMBACA BLOG ! ANDA BAGAIMANA ??

Jom la join  :D

PS : Tengah tunggu Oky kena 'Can I help you ?'

Doakan dia.

READERS : JOM DOAKAN UNTUK COUSIN AKU NI.

Credit to : Berita Harian.
Khairul Hafizi : berbaju putih.
Ya Allah , selamatkanlah mereka.
Selamatkanlah Khairul Hafizi & kengkawan dia.
Berilah diorang kekuatan & permudahkan lah bagi mereka segala urusan.
Aminn.


Diorang bertolak Jumaat lepas.
Sekarang masih ada di Jeddah lagi.
Moga diorang selamat samapai kat Malaysia ni.

PS : Asma thnks sebab puji aku dalam blog ye :)

IM HERE ALREADY ,

GOODBYE IPOH , HELLO PENANG !

YEAHH , SUDA DISINI AKU.

Ipoh di A , Penang di B

Aku sedang berada atas katil & membaca semua tutorial Maths aku sebab besok ada quiz. & aku baru tahu tadi yang esok ada quiz. Alaaa , malas betul la. Lagipun , esok pagi aku kena bagi talk masa bicara pagi subject koko. Haishhh. 

Okayy , roomate aku baru jea sampai dalam bilik ni. Tahniah sebab sampai jugak ye.
Dalam bilik ni rasanya semua dah start homesick. Tadi tak pasal-pasal Ana pegi pasang lagu raya yang Mamat nyanyi tu. Ape tah tajuk dia , lupa dah.

Dahla. Doakan aku untuk esok ye ? Thanks semua.
Buat Asma Salsabiila yang tengah skodeng blog aku ni , sudah sudah la tu tatap gambaq bofren aku tuh :D.


PS : Tadi dalam kereta dengaq lagu Akim & Stacy. No komen =.=

Sunday, February 06, 2011

ADA UNTUKMU

K E N A P A ? 
Kita tak penah nampak orang depan mata kita. Tak penah hirau pasal orang yang amik tau pasal kita. Tak penah perasan ada orang yang selalu ada untuk kita. Tak penah perasan dia suka kat kita. Tak penah perasan yang ada orang hargai kita.

Tak tau kenapa. Pelik kan ?

Yang jauh jugak kita nampak. Yang tak pedulikan kita jugak kita nampak. Yang takde untuk kita jugak kita nak sibukkan. Yang tak suka kat kita jugak yang kita nak menempek. Yang tak hargai kita jugaklah yang kita cari.

Nota untuk seorang teman ,
Ye. Nota ini buat kamu didalam gambar ini.
Bila kau tanya pendapat aku masa kita keluar hari tu kan , aku ada cakap yang ikut cakap hati kau. Semalam masa kau call , kau tanya lagi. Aku cakap nanti aku bagitau. Tadi kau datang rumah , kau tanya lagi , aku diamkan je. Kau tak penah faham kan ? Dari dulu lagi. Tak faham bila orang tu tak suka. Tak faham bila orang tu tak perlukan kau lagi. Tak penah faham dengan alasan yang diberi. You know what ? I guess she was one of  those people who were supposed to walk into your life, teach you a lesson & then walk away. Come on la ! We both know what we feel. So , short & simple from me.

Make your move , before im gone.
Because people change & hearts move on.

PS : Entri asyik beremosi jea. Mungkin sebab nak balik kolej dah.

Friday, February 04, 2011

VVIP

Woot woot.
Meh sini , meh. Untuk pengetahuan korang , pasukan Petanque (P) dapat number 4. *clappclap*.
Namun begitu , namun begituuu ye kawan - kawan. Team lelaki Johan kot. *Phewittt*
Tahniah Tahniahh.

Oh , sebenarnya. Semalam , aku keluar dengan antara dua orang yang paling bermakna dalam hidup aku. Tiga orang sebenarnya *terjumpa Hasif saat - saat akhir*. Kawan - kawan terbaik aku. Yeahh , mereka terhebat.


Meh , aku kenalkan.

Meet Puteri ,
The girlfie.
Hasif's princess.
This is Hasif ,
The boyfie.
Puteri's dear one.
& yang kerempeng belah kanan tu , Maha.


The boyfie.
Our joker.
Sesi beratur panjang untuk The Green Hornet kot. Sesi melalak kat Suria Box tu. Sesi membaling popcorn , berlari bukak baju macam org gila. Sesi menjerit 'AKU HENSEM' kat foodcourt =.=" *paling tak boleh belah sekali*. Sesi camwhor-ing. Last - last baru jumpa Hasif.

Thanks Puteri , for everything. For the memories we had.
Thanks Maha , for everything. For all the problems we shared.
Thanks Hasif , for everything. For all the jokes.

& thanks to everyone that knew my name , for having me as your friend :)
Uwaaa :'( aku tak taulahh kenapa aku rasa macam entry kali ni buat aku sedih.

PS : Malam esok ada BBQ :) aww. Afiiq dah nak jadi rakyat Penang dah.
Welcome to Penang.

Thursday, February 03, 2011

#CONTEST : SI MANIS BERBAJU KURUNG


O YEAHH !
Ah Moi santekkAzaliahjsalleh ada buat contest kot.
So , dengan penuh rasa ayu serta perasannya aku menjoin contest ini.
Tetapi , dia ada syarat woo. Ikut okayy.

CHECKLIST :

Kaum Hawa : Yesss , i am.
Follow blog & like fanpage : Done.
Buat entry khas : This is it.
Letak satu gambar : Here it goes.

*merahmerah muka*
Tag 3 kawan : 

PS : Kereta berasap - asap berenti sepuluh juta kali tengah jalan. 
Nasib abang JPA hensem tu selamatkan. Aww.

Tuesday, February 01, 2011

today

Hari ni selasa & im going back to Ipohh!
Seriously , i miss home lyke gila kot. 
Lecture hari ni habis pukul 4 & then smua pun boleh balik sudaaa.
O yess , hari ni kena present English Assignment kat tutorial. Seramnyaaa =.= Doakan aku ye.
Nak balik hari ni pun banyak rintangan tau ! Dengan tiket bas semua habis. Tiket train pun habis sudahh. Sold out kot sampai 7hb nanti =.=" So , my parent end up coming over. YEYEH ! 


Tapi , lagi 8 jam kot. Lama lama lama lagi.
Ipohh babyy, tunggu I ye. Im coming.

PS : Rindu nak makan sup daging abang pasar malam tu. Sob sob :'(
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...