Sunday, February 27, 2011

Tutorial buat menu bar.

Salam readerss.
Ada beberapa orang kat kolej dok request tutorial cemana nak buat menu bar tu. Hehe. Bukan pandai sangat. Aku buat pun setelah ditegur oleh Abang MatNagger dalam entri hari tu.

#1
Buat button yang macam taste korang dekat memana. Macam aku , aku buat dekat picnik jea. Nak cepat. Gunala ukuran yang macam korang nak.

#2
Pastu upload la kat mana-mana untuk dapatkan url dia, okayyy ? Macam aku , aku upload jea kat photobuacket , sebab aku ada account dia. Teehee :D
#3
Lepas dah  upload semua , korang bolehlah start proses tu ye. Dashboard > Design > Add gadget > HTML/JavaScript

#4 
Lepas tu , amik kesemua url image yang korang upload tadi & tepek kat ruang gadget yang korang baru letak tadi. Letak jea semua. & jangan lupa untuk adjust space antara dorang sama yang macam korang nak.
Korang jangan save lagi. Biar jea dulu camni. Okayyy ? Dont worry.

#5
Part ini. Ramai yang tak tahu apa fungsi Edit Pages kat atas ni. Masa ni lah nak guna. Okayy , sekarang korang boleh ikut ini.
Dashboard > Posting > Edit Pages
Korang boleh la tekan New Page untuk berapa banyak pun menghikut keperluan citarasa korang okayy ? Lepas dah selesai , korang tekan la Publish Page & dia akan keluar macam bawah ni. Masa ni , korang tekan la Blog Tabs & Save and Publish.

Blog korang akan jadi camni bila korang view blog. Apesal pelik sangat en ? Mana benda yang korang buat cantik cantik penat penat tadi tu ? 

#6
Okayy. Kan aku tak bagi korang save HTML yang korang buat mulamula tu kan ? Ni la gunanya. Korang tekanlah blog tabs korang tu.
Contoh la , macam if korang tekan tutorial , dia akan keluar dekat adress bar tu link kan ? Copy link tersebut dan letakkan dekat HTML korang tadi.

Repeat step ni untuk kesemua Tab yang korang decide nak letak tu. Leapas dah siap , korang boleh configure smula Pages yang korang buat tadi & remove jea. Remove okayy ? Tade pape jadi punya. Percayalahh.


Lepas remove , korang boleh lah view blog korang yang dah cantik tu :)


Tadaaaaa !
 Kan dah cantikk ? Tade dah Blog Tab yang tadi tu :) 

Payah ke ? Sorry la.
Selamat mencubaa :) 

PS : Penat betul nak terangkan ni :p

2 comments:

Muhd Fadil said...

macam best dan comel je kalau blog abg buat macam ni.. tapi...
abg suke simple. haha...
tak jadi la nak buat blog comel2..

Nabila Shah said...

@abg fadil
heh. yealahhh tu. abg simple jea , tak comel;p kan kan kan ?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...