Thursday, March 03, 2011

TUTORIAL : Energy saving mode

Korang rasa berapa banyak COyang korang kuarkan bila menelaah laptop korang ? Tau tak ? Setiap minit ada 1000 orang yang browse website. Purata dia dalam 1.2kg CO2 yang atmosphera kita serap. Mana tak pengsan Bumi ni.


Mesti korang pernah tengok benda ni keluar kat sesetengah page tak pun blog yang korang lawat kan ?

Mula mula aku pun rasa 'Woahh , macam cool jea. Cemana nak buat ni ?'

So , selam punya selam dengan Uncle Google , dia bawak aku pegi sini.
Kat sini , dia ada cakap yang Energy Saver ni lahh cara yang paling mudah untuk buat sesuatu website tu guna kurang tenaga. Tenaga apa ? Tenaga yang diguna nak generate korang website tu lah. ES ni dapat tolong la nak hide animation , widget beratberat tu & macam macam lah. Baca la sendiri.

Okayy , malas ke ? Haishh. Jap jap.

Design > Edit HTML 

Dah ? Pastu tekan 
Ctrl + F

Dah ? Pastu taip ni
< head >

Jumpa ? Copy & paste letak kat tadi okayy ?


< script language="javascript" type="text/javascript" src="http://www.onlineleaf.com/savetheenvironment.js">< /sc

Dah ? Dengan ini secara automatic korang dah tolong selamatkan Bumi. Terima kasihh sayangg.

Spread the Leaf.  Save Mother Earth :)

PS : Tutorial jea. yang lain tak sempat. Ada 2 paper lagi.

2 comments:

Dda Ly said...

tenkiu for sharingg..:)

meh ke rumah,
~damia dan selsema~
keep in touch ye..♥♥♥

TAYAR PANCIT said...

hai saye da join awak :)join saye lak http://tayarpancit.blogspot.com/2011/03/signifikasi-anugerah-sam.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...